Ekonomi

UKON Başkanı Hacıince, küçükbaş et tüketiminin artırılmasını önerdi.

Ulusal Kırmızı Et Kurumu (UKON) Başkanı Ahmet Hacıince, kasaplık veya karkas et ithalatının ülkedeki et piyasasının düzenlenmesine katkı sağlamayacağını belirterek, “Öncelikle dana eti tüketimi ağırlık merkezinden kaldırılmalı ve Kırmızı et tüketimi içinde küçükbaş et tüketiminin payı artırılmalıdır.” sözünü kullandı.

Hacıince yaptığı yazılı açıklamada, kırmızı ette son bir ayda yaşanan fiyat artışlarının Kurul tarafından takip edildiğini belirtti.

Geçen yıl ocak ayında ağırlığı 40 lira olan yerli besi sığırının fiyatının yüzde 150 artarak 100 liraya çıktığına dikkat çeken Hacıince, şu değerlendirmede bulundu:

“Tarafımızdan yapılan hesaplamada yeni besi sığırlarının kilogramı 100 lira, besi yeminin kilogramı 6,2 lira, samanın kilogramı 3 lira üzerinden hesaplanmış ve 1 kilogram yerli büyükbaş karkas maliyetinin 1 kilogram olduğu tespit edilmiştir. 124.8 lira Biçerdöver ve mezbahalarda karkas alım fiyatı kg Gördüğünüz gibi karkas et cari fiyatı maliyeti karşılayacak seviyeye geldi.Kısacası 280 kg besilik dana cari fiyatlarla yerine cari fiyatlarla alınabiliyor. Geçen yıl 8 ay beslenmiş ve kesilmiş 600 kg canlı sığır Maliyet ve satış fiyatı açısından Şu anki karkas fiyatlarının değerli olduğu yönünde bir değerlendirme yapmak kesinlikle mümkün değil.”

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın diğer hayvansal ürünlere göre daha az olduğuna işaret eden Hacıince, et fiyatını diğer işlere göre değerli bir eser olarak nitelendirmenin yanlış olmayacağını belirtti.

Tüketicinin daha uygun fiyatlı et tüketmesi için yem maddesi ve yem gibi temel girdilerin maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Hacıince, şunları kaydetti:

“Ülkemizde et piyasasını düzene sokmak adına kasaplık veya karkas et ithalatı analize katkı sağlamayacaktır. Aksine üreticilerin yeniden tedirgin olmasını tetikleyecek ve uzun vadeli üretim istikrarını bozacaktır. Ancak besiye alınan buzağılar Önümüzdeki yaz aylarında ortaya çıkması beklenen arz açığını kısmen kapatmak için ithal edilebilir.Ülkemizde kırmızı et sorununu ortadan kaldırmak için sığır eti tüketimini yük merkezi olmaktan çıkarmak ve küçükbaş et tüketimindeki payı artırmak gerekmektedir. kırmızı et tüketiminde en büyük ihtiyaçlar arasında yer alıyor.”

haber-sindirgi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu